SM – Kisat 2001

Sunnuntai 29.07.

Eilisen illan sääennusteissa Lapin ja Oulun läänin ylle tuleva saderintama oli aamulla lähestymässä. Tuuli oli kovaa ja taivas lähes pilvessä. Päätettiin, että ei lennetä enää. Aamu briefing oli samalla palkintojen jako. Kisoille saatiin reilusti SM-arvo, sillä kuusi ensimmäistä lentäjää keräsi yli vaaditun 1400 pistettä. Lisäksi yksikään lentäjä ei jäänyt ilman pisteitä viiden lennetyn päivän jälkeen.

Suomen mestari oli Someron Ilmailuyhdistystä edustava Jouni Makkonen, pisteitä 3033. Toinen oli Helsingin Varjoliitoseuran Harri Seppi, pisteitä 2372 ja kolmas Skyriders Paraglidingin Tuomas Seppänen, pisteitä 2209.

Ensi vuoden SM-kisat on suunnitteilla järjestää vaihteeksi Etelä-Suomessa, Kiikalassa. Kilpailut pidetään mahdollisesti kesäkuussa, riippuen kuitenkin kansainvälisten kisojen ajankohdista. Järjestävinä seuroina toimisivat Someron Ilmailuyhdistys, Helsingin Varjoliitoseura ja Skyriders Paragliding.

Lauantai 28.07.

SM-kisoja riivaava yläpilvimössö oli taas tänä aamuna paikoillaan. Kalajoen suunnalla näytti keliä olevan heti aamusta. Sen toivottiin tulevan Ylivieskan ylle myös. Tuuli oli kova heti aamusta. Kentällä tuulimittari näytti 5-8 m/s, lisäksi pintatuuli oli pahasti sivussa kiitorataan nähden.

Ylätuulen suunnan muuttumisen takia määrämaalin paikkaa jouduttiin ensimmäisestä suunnitellusta muuttamaan aamun aikana. Lopullinen paikka oli Karsikas 33,6 km päässä. Startin aukeamista jouduttiin kovan tuulen takia siirtämään, ollen 12:45-17:00. Tuuli oli niin kova, että lähes jokainen matkaan lähtenyt käytti ylös päästäkseen vain yhden hinauksen. Nostavaa onneksi löytyi, joten kentälle ei ollut tarvetta palata.

Päivä oli ehdottomasti viikon paras lentopäivä. Maaliin pääsi seitsemän lentäjää, joista kaksi, Eija ja Mika Schwach lensivät kisoissa ensi kertaa maaliin. Mika ainakin oli yhtä hymyä suoritusensa ansiosta, maalituomarikin sai siitä osansa halauksen muodossa. Mika oli maaliin tulleista viimeisin ja lensi lentonsa muista poiketen kuivassa kelissä ilman pilvien apua. Kaksi lentäjää jäi harmittavasti muutaman kilometrin päähän maalista. Muutama pääsi puoliväliin asti ja loput ottivat liu’un lähipelloille tai jäivät kentälle.

Pilvikorkeus oli tänään aiempien päivien luokkaa noin 1300 m. Nostot olivat kovempia kuin aiemmin, 3-4 m/s. Päivän nopein oli jälleen Jouni Makkonen, toinen oli Tuomas Seppänen ja kolmas Ari Sahlström. Jounin ja Tuomaksen aika oli muutamaa minuuttia alle tunnin ja Arin tasan tunti.

Perjantai 27.07.

Aamulla taivas oli täysin pilvetön ja tuulikin vielä heikkoa. Iltapäivälle oli luvassa voimistuvaa tuulta, muttei kuitenkaan liian kovaa. Pintatuulen suunta oli kentälle lähes poikittain. Briefing meni läpi nopeasti, edellispäivästä ei ollut mitään epäselvää. Päivän aikana otettiin käyttöön hinausköysien katkeilemista ehkäisevä käytäntö. Tuulen alapuoleinen linja starttasi ensin jolla vältettiin tuulen yläpuolisen hinausköyden tippuminen hinauksessa olevan köyden päälle.

Päivän tehtäväksi annettiin määrämaali Parkkilaan 41,5km. Lähtöjärjestys arvottiin ja Startti avattiin klo 11:30 ja sulkeutui 16:30. Tuuli sorti nostoja joten päätös kentälle laskuun palaamisesta oli tehtävä riittävän ajoissa. Ennenkuin tuuli yltyi 6-7m/s iltapäivällä klo 14 aikoihin, matkalle oli päässyt jo 8 kilpailijaa. Huono onnisimmat laskeutuivat lähimmille pelloille ja hakkuuaukeille reilusti alle 10km. Antti ja Tuomas ilmoittivat kuitenkin laskunsa yli 10km päästä, joten oli selvää että päivästä saatiin kisapäivä. Kohta tuli ilmoitus myös Harrin ja Jounin maalilinjan ylityksestä. Maanopeus oli ollut parhaimmillaan 78kmh. Kentälle jääneet 9 pilottia joutuivat odottelemaan kärsimättöminä parituntia tuulen heikkenemistä. Osa kilpailijoista lähti vielä yrittämään, joista Eero sinnitteli pisimmälle. Päivän ainoita tosiheroja olivat Vesa, MikaL ja Petri, jotka vaarallisen hinauskelin aiheuttamasta turvallisuusriskistä johtuen uskalsivat jäädä kentälle, yleisestä painostuksesta huolimatta.

Pilvenpohjat olivat aluksi alle 1000m mutta nousivat iltapäivällä 1300metriin. Nostot olivat parhaimmillaan 2-3metrisiä. Päivävoitto meni jälleen kisaa johtavalle Jouni Makkoselle, toiseksi Hapa Seppi ja komanneksi taas Eero Rahko. Kahdella parhaalla oli jo pisteitä yli 1400, joten SM-mitaleita ei tarvitse palauttaa tarpeettomina SIL:iin.

Torstai 26.07.

Jälleen oli edellistä parempi aamu. Yläpilvet hävisivät tänään jo aamubriefingin aikana. Kentällä saattoi todeta, että päivästä tulee lämmin. Se tiesi hikisiä oloja hinausautoissa istuville kerhon ahkerille talkoolaisille. Pilvien kehitystä seuraillessa oli hieman pelkoa, josko eilisen kaltaiset ukkoskuurot sotkevat taas hyvältä näyttävän päivän.

Startti avattiin 11:30 ja se sulkeutui 17:00. Yläpilviharso hidasti puolilta päivin termiikin kehitystä joten suurin osa lentäjistä siirtyi odotukseen. Ne harvat jotka hinauksia ottivat pääsivät laskeutuessaan suoraan uuteen hinaukseen. Kun aurinko jälleen paistoi siniseltä taivaalta alkoi pilvien kehitys vauhdilla. Tehtäväksi annettiin määrämaali Sievin keskustaan, matkaa 19,5 km. Reitin suuntaan muodostui nopeasti mahtava pilvijono. Muutama lentäjä lähti matkaan, mutta kentältä saatiin ihmetellä, että oliko ylhäällä tuulen suunta eri kun pinnassa sillä startanneet palasivatkin takaisin kentän yläpuolelle. Joku taisi otattaa itselleen uuden lähtöajan kun taas osa laskeutui kentälle.

Pilvijono kulki sopivasti kentän päältä ja sen avulla suuri osa lentäjistä lähti kohti Sieviä. Kolme pilottia saavutti maalin lähes tulkoon saman aikaisesti. Nämä lentäjät olivat päässeet helpolla sillä pilvijonon alla saattoi liukua kaksi kolmas osaa matkasta spiidi pohjassa maaliin asti. Laskeutuminen tehtiin mainostyyliin läheisen teollisuushallin pihamaalle. Lämpimästä kelistä johtuen jäätelö ja virvoitusjuomat tekivät kauppansa. Maalissa olleet lentäjät tihrustivat silmä kovana taivaan rantaan, ettei sieltä vaan kukaan enää saapuisi. Startista saatujen tietojen mukaan matkalla oli vielä kuusi lentäjää. Kaksi lentäjää näkyikin horisontissa, mutta molemmat sortuivat laskevissa pelloille. Maaliin tulleet saivat huokaista helpotuksesta kun havaittiin merituulen puhdistavan taivaan. Ylivieskan suunnalta ei olisi enää mahdollista lentää maaliin.

Pilven pohjat olivat vajaassa kilometrissä ja nostot hieman eilisiä parempia. Maaliin saapuneista päivän nopein oli järjestävän seuran Antti Jutila. Toisena saman seuran Eero Rahko ja kolmantena Tuomas Seppänen. Muut saivat pisteitä ainoastaan lennetyn matkan perusteella.

Keskiviikko 25.07.

Päivä näytti aamulla paremmalta kuin eilen, vaikka yläpilvessa oli vain muutama hassu reikä. Reippaat tuulen henkäykset antoivat kuitenkin toivoa pilvien hajoamisesta. Kentälle lähdettiin heti aamubriefingin jälkeen. Toimitsijat uhrautuivat tuulityhmyreiksi ja todistivat, että nostoja löytyi jo 10 jälkeen.

Tehtäväksi päätettiin määrämaali Merijärvelle, matkaa 29,6 km. Startin aukioloajaksi sovittiin 11:30-17:00. Keli vaikutti hyvältä ja melkein puolet lentäjistä tarttuikin kentän yllä pullistelevan kumuluspilven nostoihin. Pilven mukana pilotit aloittivat matkan teon kohti Merijärveä. Ilo oli kuitenkin lyhyt aikaista, sillä kentän yli pyyhkäisi ukkoskuuro. Hinaukset olivat keskeytyksissä useaan otteeseen päivän aikana. Ensimmäisinä matkaan lähteneetkään eivät saaneet nauttia hyvistä nostoista, sillä edessä ollut sade pakotti lentäjät alas ennen maalia. Lopulta pilvet lauttaantuivat ja hinauksia ottaneet pilotit löysivät ainoastaan nolla nostoja. Alkoi siis varjoliitoon oleellisesti kuuluva kentällä “käkkiminen”. Jännitystä tilanteeseen toi tuulen suunnan muuttuminen ja siitä johtuva kiitoradan pään vaihtaminen. Tässä vaiheessa startti aikaa oli jäljellä enää noin puoli tuntia. Kentälle jääneiden ainoaksi pisteiden keruu vaihtoehdoksi jäi liukulento vastatuuleen. Pilven pohjat olivat tänään hieman korkeammalla kuin eilen, reilussa kilometrissä. Nostot olivat keskinkertaisia, 2-3 m/s.

Maalituomari sai turhaan odotella Merijärvellä peltojen keskellä lehmät seuranaan SM-mitaleista taistelevia lentäjiä. Ainoat maalissa havaitut lentäjät olivat harvakseltaan lähestymisiä yrittävät paarmat. Päivän parhaan lennon teki Takasen Taina, toiseksi pisimmälle lensivät Leinon Marko ja Makkosen Jouni. Kolmas oli Rahkon Eero. Kaksi muutakin kilpailijaa lensi hyvin likelle kymmentä kilometriä. Loppujen kilpailijoiden liu’ut olivat 2-3 km:n mittaisia.

Tiistai 24.07.

Aamu valkeni yhtä harmaana kuin edellisenäkin päivänä, vettä ei onneksi satanut. Toivorikkaana lähdettiin kuitenkin kentälle jos vaikka keli paranisi. Paranihan se, pikku hiljaa taivaan rannassa rupesi näkymään kirkkaampaa taivasta. Leikkimielinen maaliinlaskukisakin kerittiin jo aloittaa, mutta pilotit tuntuivatkin juuttuvan taivaalle.

Kello kolmen jälkeen annettiin päivän lentotehtävä ja startti aukesi 15:30. Täysin tyynen sään ansiosta päästiin tehtäväksi antamaan ensimmäistä kertaa kolmiolento. Käännepisteinä oli Raudaskylän tiilitehdas ja Ylivieskan kirkko, noin 29 km.

Koska kilpailussa on mukana peräti 17 kilpailijaa, saatiin taivaalla ihailla Suomen ilmatilassa ennen näkemätöntä muodostelmaa, varjoliitäjien keossa lentämistä. Parhaimmillaan yhden pilven alta laskettiin seitsemän lentäjää. Hinauksia ja uusia lähtöaikoja sai joten lopulta kaikki lentäjät pääsivät taipaleelle. Hätäisimmät oli haettu takaisin kentälle jo reilusti ennen viimeisten lähtemistä. Startti meni kiinni 19:00 ja toimitsijat saivat vuoron lentää.

Keli oli matalaa, alussa pilven pohjat tulivat vastaan 600 metrissä. Tehtävän edetessä enimmillään 2 m/s nostot veivät “huimaan” 800 m korkeuteen. Ylivieskan kirkko oli kaikille liian kaukana. Kaksi kolmasosaa lentäjistä onnistui taistelemaan itsensä ensimmäisen ja toisen käännepisteen väliin, loppujen jäädessä ainoastaan haaveilemaan Raudaskylän tiilitehtaan piipun kiertämisestä.

Hyvän tovin GPS:iä näpelöityään Mauri ja Antti saivat laskettua ensimmäisen tehtävän tulokset. Päivän voittaja oli Makkosen Jouni, toisena Seppäsen Tuomas ja kolmantena Schwachin Mika.

Maanantai 23.07.

Vain 10% Suomen pinta-alasta oli maanantai aamuna sateen peittämänä ja Ylivieskan lentokenttä sattui Murphyn lain mukaan juuri tälle alueelle. Pilvimassa tuntui ankkuroituneen paikalleen, tuulen henkäystäkään ei ollut. Kisapäivä siis peruttiin.

Päivän aikana käytiin kiivastakin keskustelua GPS-dokumentoinnista joka työllistää tuloslaskentaa huomattavasti enemmän kuin nuppineula karttaan ja viivotin- menetelmä. Puhuttiin myös uusituista kisasäännöistä, jotka antavat lentäjälle mahdollisuuden uuden lähtöajan saamiseen kun siitä radiolla ilmoittaa starttiin. Joidenkin lentäjien mielestä mahdollisuus on hyvä, mutta radiottomia pilotteja se sorsii.

Lopputulokset
Tilanne 6 kilpailupäivän jälkeen

Varjoliito SM 2001
Ylivieska
23.7.2001 – 29.7.2001
Nimi Kerho Liidin Tilanne 2.päivä 3.päivä 4.päivä 5.päivä 6.päivä
1. Makkonen Jouni SIY Gradient AvaxRX 3033 512 257 338 959 967
2. Seppi Harri HVS Apco Simba 2373 229 237 120 933 854
3. Seppänen Tuomas SRPG FB Booster 2209 402 26 621 208 952
4. Rahko Eero KAIK Airea Shape 1847 134 256 640 352 465
5. Schwach Mika PVRL Gradient Bliss 1524 350 17 238 28 891
6. Jutila Antti KAIK Ozone Octane 1499 283 5 662 239 310
7. Sahlström Ari-Pekka SRPG Advance Omega5 1341 65 25 239 67 945
8. Laakio Mika SRPG FB Rocket 1250 312 6 19 913
9. Leino Marko SRPG Apco Bagheera 1139 53 257 93 246 490
10. Kujansuu Eija SRPG Apco Simba 1090 74 16 153 9 838
11. Turunen Sami KSV Advance Eps.3 624 116 94 130 284
12. Lehtinen Timo HVS Paratech A6 528 114 59 90 28 237
13. Takanen Taina SIY Gradient Saphir 468 35 279 131 23
14. Kotila Reijo KAIK AIrea Shape 463 187 6 132 78 60
15. Rantala Petri EPRL Apco Simba 316 31 232 53
16. Tolppa Vesa JRL FB Matrix 303 76 213 14
17. Rikkonen Ari SRPG Nova Xyon 119 52 24 4 35 4
Lyhenteet
EPRL Eteläpohjanmaan Riippuliitäjät
HVS Helsingin Varjoliitoseura
JRL Jämin Riippuliitäjät
KAIK Kalajoen Ilmailukerho
KSV Kotkan Siipiveikot
SIY Someron Ilmailuyhdistys
SRPG Sky Riders Paragliding